Τα πιο γλυκά...Χριστούγεννα!

2015-12-24 16:01

 

 

 

Καλησπέρα σας!!!!!Χρόνια πολλά κορίτσια μου!Με υγεία και μόνο χαρές!Μια μερούλα απέμεινε για τα Χριστούγεννα και νομίζω πως σήμερα μπήκε και ο τελευταίος στο πνεύμα των ημερών! Θα "ρεβεγιονάρουμε" λοιπόν απόψε, άλλοι με τις οικογένειές μας, άλλοι με τους φίλους μας, έξω ή σε σπίτια συγγενών και φίλων!Για σήμερα λοιπόν κορίτσια μου σας έχω...κάτι εντελώς διαφορετικό!Απόψε, μαζί με την πανέμορφή μας διάθεση, το σαγηνευτικό μας χαμόγελο και τα φωτεινά μας ρουχαλάκια...οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να υποδεχθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με λαχταριστά γιορτινά πιάτα αλλά...και γλυκά!Προσωπικά λατρεύω τα μελομακάρονα και γι' αυτόν το λόγο αποφάσισα να σας...εκμυστηρευθώ την αλάνθαστη συνταγή μου!Προλαβαίνετε ακόμη και τώρα να τα φτιάξετε και να ξετρελάνετε και τους πιο απαιτητικούς!!!!!!!Έτοιμες;

 

Υλικά

Για το ζυμάρι μας!

  • 100 γραµµ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 7 ποτήρια (περίπου 1 κιλό) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 ποτήρια νερού αραβοσιτέλαιο
  • 3/4 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 3/4 ποτήρι νερού χυμός πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1½ κ.γλ. Mπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι μας!

  • 2 ποτήρια µέλι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.Τα χτυπάμε όμορφα με το σύρμα μας!
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας. Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα μελοµακάρονα!Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγοη ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή! Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε σαν μπαλάκι, ελαφρώς το πατάμε με την παλάμη μας και έτσι συνεχίζουμε με όλα!
  • Τα βάζουμε σε λαμαρίνα, όχι πολύ κοντά μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν! Με πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους. Ψήνουμε στους 170oC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά!
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6΄-7΄ και ξαφρίζουμε το σιρόπι.

Ήρθε η ώρα του μελώματος...Προσωπικά τα θέλω αφράτα και "νωπά" όχι ιδιαίτερα τραγανά, γι' αυτόν το λόγο τα βουτάω στο σιρόπι μου για 2 λεπτάκια περίπου να ρουφήξουν και τα βάζω στην πιατέλα μου!Προσοχή εντελώς κρύα τα μελομακάρονα αλλά σε καυτό σιρόπι!!!!Στην περίπτωση τώρα που τα θέλετε πιο τραγανά, απλά περιχύνετε τα κρύα μελομακάρονα µε το ζεστό σιρόπι στο ταψί για 4΄-5΄ και τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά!Στο τέλος τα πασπαλίζετε με το καρυδάκι και είναι έτοιμα!!!!!!

Extra tips!

 Αφήνουμε λίγο τη ζύμη, 15΄-20΄, να ξεκουραστεί σκεπασμένη και μετά πλάθουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη. Από την ώρα που αρχίζει να μαζεύεται η ζύμη από το μπωλ, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγει και σκληραίνουν τα μελομακάρονα.



Mερίδες: 80
 

Χρόνια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σας γλυκοφιλώ, Ιωάννα Σχοινά